Luchtreinigers met UV-C afdoende in de strijd voor schone lucht?

Luchtreinigers die zijn voorzien van UV-C lampen, spelen nu ook een elementaire rol bij de bescherming tegen infectie met COVID-19 via de lucht binnenshuis. Steeds meer hotels, klaslokalen, clubs, fitnessstudio’s, winkels kiezen voor een constant en beveiligd proces om bacteriën en virussen te elimineren. “Ventileren is vaak niet mogelijk” vertellen medewerkers geregeld.  

“Overal waar mensen binnenshuis ademen, zou deze UV-C techniek moeten worden toegepast” vindt Franklin Emmerich, oprichter van Puri4. “Echter met alleen UV-C ben je er natuurlijk nog niet. De lucht binnenshuis bestaat helaas niet alleen uit schone lucht. Ongeveer 0,1% van wat wij constant inademen zijn stoffen die we beter niet kunnen inademen. Per dag ademen we zo’n 20.000 keer en daarbij komen ook veel fijnstofdeeltjes en vluchtige organische dampen onze luchtwegen binnen. Een deel daarvan komt zelfs direct in onze bloedbaan terecht en daarmee zelfs in de hersenen. Dit fijnstof kan je alleen met de juiste luchtreinigingssystemen uit de lucht filteren.” aldus Emmerich

Fijnstof PM 0,3 is voor de meeste luchtreinigers een lastpak

De meeste luchtfilters zijn tegenwoordig uitgevoerd met een HEPA Filter. HEPA is echter geen beschermende term en is er een willekeur aan producten op de markt die veelal uit Azië komen. Waar de meeste HEPA Filters moeite hebben is het tegenhouden van PM 0,3. Dit fijnstof is 0,3 Micron groot. Kleiner of groter fijnstof is voor een goed HEPA filter meestal geen probleem, maar PM 0,3 echter wel. Door toepassing van de juiste ionisatie voor de luchtinlaat, hechten het merendeel van de deeltjes zich aan het filter, waardoor de concentratie van dit gevaarlijk fijnstof direct significant afneemt.” vervolgt Emmerich

Afbeelding van een luchtkwaliteitsmeter

“Slechts een aantal systemen is tevens uitgerust met een koolstof filter gecombineerd met Titaniumoxide, wat zorgt voor het elimineren van bacteriën, virussen en schimmels. Het koolstoffilter zorgt dat TVOC’s (vluchtige organische verbindingen uit bijvoorbeeld spaanplaat, kuststoffen en brandstoffen),worden tegengehouden, maar ook het fijnstof die door de borstelionisator wordt aangezogen, zich direct hecht aan het filter. Dit is precies wat bij de meeste luchtreinigingssystemen niet het geval is en gaan dwars door het filter heen.” aldus Emmerich

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.