Wat hangt er in de lucht?

Ik ben mijn hele leven eigenlijk al bezig met gezonde voeding. Tuurlijk eet ik af en toe een patatje, maar over het algemeen let ik goed op wat ik naar binnen werk. Toch ben ik altijd weer verbaasd hoe duur gezonde voeding is. Elke keer als ik bij de kassa sta, word ik geconfronteerd met een hoge rekening. Op jaarbasis vast wel een paar duizend euro. Maar niet eten en drinken is natuurlijk ook geen optie. Wat voeding betreft, schijnt het dat je drie weken zonder kan. Water is een ander verhaal. Zonder water houdt het allemaal veel eerder op. Volgens schattingen kan je ongeveer een week zonder water overleven, dus laten we er toch maar niet al te veel op bezuinigen. Eigenlijk zijn eten en drinken 2 van de 3 belangrijkste dingen die wij moeten doen om te kunnen overleven. Ondanks dat we het ongeveer 20 duizend keer per dag doen, kan je zeggen dat ademen en het recht op schone lucht toch een beetje een ondergeschoven kindje is. Een week niet eten tot daaraantoe, maar probeer maar eens een week je adem in te houden 😊

Nu kreeg ik een tijdje terug een zaklamp cadeau. Echt een heel mooi ding van metaal en met een flinke lichtstraal met verschillende standen. Op een avond stond ik achter het huis naar de sterren te kijken. Waar ik woon ligt een stuk agrarisch land, waar vaak ook konijnen en vossen te zien zijn. Als je met de lamp richting het veld schijnt, zie je de ogen van de dieren oplichten. Echt een prachtig spektakel om te zien hoe die dieren ’s nachts bewegen, maar door het schijnen met de zaklamp zag ik nog iets anders.. Voor mijn zaklamp verscheen een grote lichtstraal. Nog net niet de straal van Star Wars, maar wel echt een hele duidelijke straal. Het was een enorme hoeveelheid stof die oplichtte. Grote en kleine stofdeeltjes vlogen door elkaar heen en bewogen zich door de lucht. Echt ongelooflijk wat er allemaal in de lucht hangt. Ineens was iets zichtbaar geworden, wat er altijd al was. Ik had het vast al wel eens eerder gezien, maar nu realiseerde ik mij dat ik zo’n 20 duizend keer per dag dingen aan het in- en uitademen waarvan ik niet weet wat het is.

Maar ja, dat was buiten, dacht ik op dat moment. Voordat ik het verhaal over het experiment vervolg, moet ik even vertellen dat in de woonkamer een zwarte hoogglanzende piano staat en ik deze regelmatig moet ontdoen van een laagje stof. Bijna elke dag. Ook de planten moet ik regelmatig even afspuiten om het stof te verwijderen, maar dat terzijde en weer terug naar het experiment met de zaklamp. Ik deed de lampen in de woonkamer uit en mijn zaklamp aan. Nu had ik verwacht dat de straal voor mijn zaklamp wel minder zichtbaar zou zijn, echter tot mijn verbazing moest ik constateren dat het misschien wel erger was dan in de tuin. De grote partikels die waren er niet, maar juist de kleintjes die vormden echt wel een dichte straal. En nee, er brandden geen kaarsen, er wordt bij ons niet gerookt en er is ook geen openhaard. Op dat moment wilde ik weten wat er in de lucht hing en wilde het laten meten.   

Ik ben gaan zoeken op internet en dan zie je verschillende luchtkwaliteitsmeters die op de markt te vinden zijn. Ik heb ervoor gekozen om een betrouwbaar systeem aan te schaffen, van Aeros. Het apparaatje kost wel wat, maar het schijnt een van de betere te zijn. En vergeleken bij wat ik jaarlijks aan boodschappen uitgeef is deze eenmalige investering eigenlijk helemaal niet zo hoog. Het systeem meet naast de minder spannende zaken, zoals temperatuur en luchtvochtigheid ook het CO² gehalte, het fijnstof (zelfs tot PM0,3 dat is echt super klein fijnstof) en ook TVOC. Dit zijn vluchtige organische stoffen en zijn te vinden in bouwmaterialen, meubelen, reinigingsmiddelen etc.

Terug naar de metingen. Er ging werkelijk een wereld voor mij open. Ineens werden zaken zichtbaar die er altijd al waren en ik nooit had gezien. Als de hond gezwommen heeft en nat thuiskomt, zie je de luchtvochtigheid op de meter toenemen. Het apparaat signaleert het direct. Nu is een natte hond meestal voor de bank niet zo fijn, maar verder niet schadelijk. Maar elke werkdag in de ochtenduren en ’s middags als de eerste stroom van mensen in hun auto’s naar en van hun werk komen, zie ik de hoeveelheid fijnstof binnenshuis explosief stijgen. Uitlaatgassen, remstof, stof door slijtage aan banden, wegdek etc. etc. noem het maar op. Het is meteen als fijnstof te zien op mijn meter. Elke ochtend en elke middag tijdens de spitsuren staat mijn meter ver in het rood. En dit is alleen nog maar van het verkeer. In de omgeving zit een schadeherstelbedrijf en als de wind mijn kant op staat ruik ik soms de lak en de oplosmiddelen. Nu op mijn meter kan ik het meteen zien aan de concentratie TVOC. Wat een troep.  

Het systeem geeft zelfs via een app aan wat voor maatregelen je moet treffen om het risico te verlagen, zoals bijvoorbeeld ventileren. Maar ja als je buren de lucht vervuilen, helpt alleen een goede luchtreiniger.

Wil je ook weten hoe de lucht bij jou is en wil je weten wat je eraan kan doen? Neem dan contact met mij op, want ik weet het inmiddels. Ik kom dan graag een keer met een meter bij je langs en vertel ik je wat je kan doen om wel schone lucht te krijgen.

© 2021 Franklin Emmerich

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.